Rendesia e Miellit të Grurit në përditshmëri

Ekzistojnë disa lloje të miellit të grurit të disponueshëm për shitje, ku më i popullarizuari është mielli për të gjitha përdorimet i pasuruar dhe i zbardhur. Dallimet midis miellit vijnë tek lloji i grurit, pjesët e grurit të përfshira, përpunimi i grurit dhe çdo aditiv i shtuar në miell. Në këtë artikull, ne do të shqyrtojmë secilën nga këto karakteristika:

Përmbajtja e proteinave
Një lloj i caktuar proteine i quajtur gluten është përgjegjës për vetitë elastike të miellit të grurit. Sa më shumë gluten në një miell e bën më të lehtë që mielli të ndërtojë një strukturë të fortë në gjendje të bllokojë gazrat e majave gjatë zierjes, si dhe të ngrihet në mënyrë efektive gjatë pjekjes. Më pak gluten në një miell prodhon një strukturë më të lehtë dhe më pak të përtypur si ato që gjenden në ëmbëlsira. Sasia e saktë e glutenit në miellin tuaj varet nga vendi ku është bluar dhe variacionet në rritjen e të korrave të grurit.

Varietetet kryesore të grurit të rritur në Shqipëri janë sipas sasisë së rritur dhe shitur, gruri i kuq i fortë, gruri i kuq i butë, i fortë dhe i bardhë. Gruri i kuq i fortë përdoret për të prodhuar miell me përmbajtje të lartë gluteni, ndërsa gruri i kuq i butë përdoret për miell me përmbajtje të ulët gluteni. Durumi është bluar për të prodhuar miell bollguri që përdoret kryesisht për makarona makarona. Mielli i bollgur ka përmbajtjen më të lartë të glutenit nga të gjithë miellrat e grurit të prodhuar në masë.

Mielli me gluten të lartë dhe mielli i bukës prodhohet nga gruri i fortë. Mielli me gluten të lartë ka një përqindje gluteni prej rreth 12-14% ndërsa mielli i bukës përmban rreth 10-13% gluten. Të dy miellrat përbëhen pothuajse tërësisht nga gruri i fortë, por disa lloje mielli me gluten të lartë trajtohen për të reduktuar përmbajtjen e niseshtës, duke e rritur përmbajtjen e glutenit në rreth 14%. Këto lloje mielli në përgjithësi përdoren për të bërë bukë. Mielli me gluten të lartë është i rezervuar për bukë që janë tepër elastike, si p.sh. panine dhe pica.

Mielli i ëmbëlsirave prodhohet nga gruri i butë dhe ka përmbajtje të ulët gluteni (8-10%). Ky miell përdoret për të bërë ëmbëlsira te buta. Produktet e pjekura të bëra me miell keku kanë një tendencë të shkërmoqen për shkak të përmbajtjes së ulët të glutenit.

Mielli për të gjitha qëllimet është bërë nga një përzierje e grurit të fortë dhe të butë. Përmbajtja e glutenit varion nga 9-12%. Ky është mielli më i gjithanshëm sepse mund të përdoret për të bërë ëmbëlsira dhe bukë. Megjithatë, buka nuk do të jetë aq e përtypshme dhe ëmbëlsirat nuk do të jenë aq të buta sikur të përdorni bukë ose miell keku.

Mielli i pastiçerisë është gjithashtu një përzierje e miellit të grurit të fortë dhe të butë.  Në përgjithësi, përmbajtja e glutenit është 9-10% dhe shpesh rekomandohet per byrek.

Miell nga embrioni
Mielli i grurit integral përmban embrion (embrioni i bërthamës së grurit) dhe është më i shijshëm se mielli i zakonshëm për të gjitha përdorimet, i cili nuk përfshin embrionin. Për shkak të përfshirjes së embrionit, ka më shumë lëndë ushqyese, si dhe përmbajtje fibrash dhe yndyrash në miellin e grurit. Megjithatë, mielli duhet të ruhet në frigorifer për të mos lejuar që vajrat e embrionit të prishen.

Mielli në kuzhinë
Në kuzhinën tradicionale, mielli i grurit përdoret për të prodhuar bukë. Bukët e prodhuara nga mielli i grurit ka një shijen karakteristike të freskët dhe është një burim i mirë i energjisë. Për më tepër, buka e prodhuar nga mielli i grurit është e pasur me fibra dhe ka një indeks glikemik të ulët, që e bën atë një zgjedhje të shëndetshme për njerëzit që duan të mbajnë nivelin e sheqerit në gjak nën kontroll.
Në kuzhinën moderne, mielli i grurit përdoret gjithashtu për të prodhuar pasta, ëmbëlsira e shume te tjera.

Si për shembull, pasta e prodhuar nga mielli i grurit është një burim i mirë i karbohidrateve të shëndetshëm dhe mund të konsumohet me salsa te ndryshme, duke krijuar një shumëllojshmëri të madhe të ushqimeve të shijshme dhe të shëndetshme.Nëse doni të përdorni miell të grurit në kuzhinën tuaj, është e rëndësishme të përzgjidhni një miell të mirë dhe të kujdeseni për ruajtjen e tij.

Mielli i grurit duhet të mbahet në një vend të thatë dhe të freskët për të ruajtur cilësinë dhe shijen. Mielli i Grurit Dieta ka një shije të pastër dhe të freskët dhe prodhon ushqime të shijshme dhe të shëndetshme.
Ne pergjithesi mielli i grurit është një burim i rëndësishëm ushqimor dhe një shtojcë e shijshme në kuzhinën tonë.

X